17 Απριλίου 2021

 

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ  ΠΑΙΑΝΙΕΑΣ ΠΟΛΕΜΩΝ  ΚΑΤΑΟΝΑΡ

ΠΕΡΓΑΜΟΣ  ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ  <<γαλάζια πατρίδα >>

Ένα ταξίδι στη γειτονική Τουρκία  τον παρελθόντα αιώνα    μας  οδήγησε  στην αρχαία Πέργαμο   ,στο ασκληπιείο , γνωστό στην αρχαιότητα για την ίαση των  ψυχικά πασχόντων  μέσω της ανάλυσης των ονείρων .

Τεράστιος ελληνικός πλούτος σε μαρμάρινες κατασκευές , με χιλιάδες υπέροχα αντικείμενα και αγάλματα που οι γνωστοί ληστές,  μετέφεραν στης πατρίδες τους  και  αναγκάστηκαν να φτιάξουν μουσεία με ξένο πολιτισμό .

Φανατικός μέχρι  και σήμερα με την φωτογραφία , αποθήκευα φωτογραφικές  μνήμες .

Εκτός των άλλων την προσοχή μου τράβηξε μια στήλη, ίσως βάση αγάλματος , με  σκαλισμένες  τις  λέξεις   :

 ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ  ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ  ΠΑΙΑΝΙΕΑ  ΠΟΛΕΜΩΝ  ΚΑΤΑΟΝΑΡ

Αμέσως  θέλησα να τα   καταγράψω,  μαζί με υπέροχα κιονόκρανο  ενα  ΙΩΝΙΚΟ    διαστάσεων  ίσως 1.50 Χ 1,20  και  ένα  ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ  κανονικού  μεγέθους , μοναδικής τέχνης  όπως άλλωστε κάθε τι το  ελληνικό  .

Ήταν  μεγάλη η χαρά μου , που βρήκα επιγραφή για τον γειτονικό μας δήμο .

Μέσα στο χρόνο και της ανάγκες του , οι φωτογραφίες ξεχαστήκαν  .

Τελευταία γίνεται πολύς  λόγος για μια γαλάζια πατρίδα  που δήθεν  έχουν οι Τούρκοι .

Νομίζω  το μόνο που έχουνε είναι κοντή μνήμη  ,αρκετή βαρβαρότητα  ,  πολλούς μισθοφόρους  και  ανθέλληνες ευρωπαίους  συμβούλους  , μαζί  και με κάποιους  έλληνες πολιτικούς  και μεγιστάνες  της φιλοσοφίας  πόσα θα πάρουμε .

Ολόκληρη  η σημερινή περιοχή    ποτίστηκε με αίμα  διωγμένων ελλήνων .τόσο από Ρωμαίους  όσο και από τούρκους .

Φυσικά για τον Δημοσθένη  έχουν γραφτεί  πολλά , μα για την ιδιότητα ,σαν  πολέμιο των ονείρων , ( ίσως  ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΗΣ ή ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ)   κατά τις σημερινές έννοιες ,δεν βρήκα τίποτα , δεν βρήκα επίσης την παρουσία του στο  Ασκληπιείο της Περγάμου .

Ίσως μια άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας του , η απλά να ήταν για μια δωρεά του, προς το Ασκληπιείο  . η ?????

Πιστεύω  ο Δήμος Παιανίας   να αξιοποιήσει την επιγραφή και να την αναρτήσει στο δημοτικό κατάστημα αν  δεν το έχουν  ακόμα  πράξει .  (το φιλμ στην διάθεση του)

Παρότι πραγματεύομαι  τοπικά θέματα  ,πιστεύω ότι οι γειτονικοί μας δήμοι αξίζουν τον σεβασμό μας  και την όποια προσφορά  μπορούμε να δώσουμε  χωρίς το άγχος της συνδιαλλαγής  .

Με χαρά θα περιμένω τις πληροφορίες  που κάποιοι έχετε για ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ  ΠΑΙΑΝΙΕΑ .ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΤΑΟΝΑΡ

Κάθε φορά που ένας τούρκος θα μιλά για γαλάζια πατρίδα  ένας έλληνας θα πρέπει να του δείχνει το Ασκληπιείο  την  Πέργαμο και όλη την δυτική πλευρά της Τουρκίας  και όχι μόνον που μέχρι χθες ήταν ελληνικά .

Και αν ακόμα πιστεύουν στην  αυτοκρατορία  και επομένως  έχουν κληρονομικό δικαίωμα να τους θυμίζει ότι αυτοκρατορία και μάλιστα παγκόσμιου πολιτισμού έφτιαξε ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ .