Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΜΜΟΛΟΦΟ
Δεκαετία 1990 Διακοπές με ιστιοπλοϊκό στους Πεταλιούς , αγκυροβολημένοι στον κόλπο των Βασιλικών .
Τα σκάφη σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο ,το βράδυ πιάσαμε κουβέντα και ποτό .Ήταν εκείνο το βράδυ που άκουσα για το χρυσό στέμμα της θεάς Αρτέμιδος που βρέθηκε στην παραλία της Λούτσας .
Δεν συγκράτησα πολλά ,κυρίως ,γιατί δεν έμαθα πολλά , ήταν μια φήμη που είχε φτάσει σε κάποιους από τα πληρώματα των σκαφών .
Με τις φήμες , για αρχαία στην Ελλάδα έχουμε μεγαλώσει .Στην Αρτέμιδα –( Λούτσα) πάντα ακούγαμε για χρυσά ,πήλινα και αγάλματα , που αποκαλύφθηκαν . Μια ακόμα , ανακάλυψη , δεν μου έκανε εντύπωση . Η ιστορία ξεχάστηκε .
2019-2020 η <<πανδημία >> έριξε τους ρυθμούς μας , ενώ αύξησε ξαναζωντάνεψε τις παλιές φιλίες και παλιούς γνωστούς .
Σημεία συνάντησης τα γήπεδα και οι ήσυχοι δρόμοι ,ο κάθε ένας μόνος και όλοι μαζί , μερικοί με τον σκύλο ,ακόμα και ενοικιασμένο .
Περπατώντας ,συνάντησα έναν παλιό γνωστό μου ,η κουβέντα έφτασε μέχρι τα αρχαία στην Αρτέμιδα και ένα περιστατικό ,εύρεσης αρχαίων στην περιοχ, όπου ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής της ιστορίας που μου αφηγήθηκε.
Είναι η δεκαετία του 1970 όταν βρέθηκαν σε μια παραλιακή ταβέρνα της περιοχής για το μεσημεριανό .
Μεταξύ ποτού, –φαγητού και κουβέντας μπήκε το θέμα ενός μικρού λοφίσκου που βρισκόταν στην παραλία , δεδομένου ότι ο Άρης ήταν ιδιοκτήτης και χειριστής, σε μηχανήματος έργου (φορτωτή ) ήταν μια καλή ευκαιρία να διαμορφωθεί ο λοφίσκος
Ο Αρης έβαλε μπροστά το μηχάνημα ,όλοι είναι δίπλα στον λοφίσκο ,προκειμένου να βοηθήσουν όπου χρειαστεί .
2-3 γκαζιές ,θόρυβος ,καυσαέρια ,μαύρος καπνός ,η κουτάλα κατέβηκε και άρχισε να κινείται προς τον λοφίσκο .
Μόλις άγγιξε το έδαφος σε μισό μέτρο ,όλοι άρχισαν να φωνάζουν και να χειρονομούν .
Ο Αρης τρομοκρατήθηκε νομίζοντας ότι κάποιον τραυμάτισε .
Κατέβηκε και κοίταξε μαζί με τους άλλους , τι ήταν αυτό που προκάλεσε τόση αναστάτωση..
Το μηχάνημα είχε αποκαλύψει ένα χρυσό αντικείμενο , ένα στέμμα και διάφορα μικρά φιαλίδια ,ίσως αλαβάστρινα και άλλα μικροαντικείμενα που στην θέα του στέμματος έχασαν την αξία τους .
Το χρυσό αντικείμενο είχε στην κορυφή του αιχμηρές ακτίνες ,στο κάτω μέρος του μετώπου παράσταση με – ή ανάγλυφα φίδια
Τα φιαλίδια είχαν μέσα μεθυστικό άρωμα, ένα που άνοιξαν έκανε πολλές μέρες να εξασθενίσει ακόμα και μετά το πλύσιμο των ρούχων , όπου αυτό είχε πέσει
Μέσα από συνοπτικές διαδικασίες ενημερώθηκαν οι αρχές και το μουσείο Βραυρώνας , τα αντικείμενα περισυλλέχθηκαν , (τοποθετήθηκαν σε κούτα από παρακείμενο παντοπωλείο ) που οι αρχές πήραν μαζί τους .
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΜΜΟΛΟΦΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Θέλοντας να διασταυρώσω την πληροφορία , ρώτησα χωρίς αποτέλεσμα ,αργότερα όταν ένα μεσημέρι βρέθηκα με γνωστούς μου κατοίκους της περιοχής , στάθηκα τυχερός όταν ρώτησα και αυτούς .
Αυτοί μου επιβεβαίωσαν την ιστορία και μέσα από γεγονότα θυμήθηκα πώς και εγώ την είχα ακούσει στους Πεταλιούς και την είχα ξεχάσει . Η πληροφορία έχει διασταυρωθεί ,από πολλούς κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής .
———————————//—————————
Η Αρτέμιδα ,θεά προστάτιδα της φύσης ,του κυνηγιού ,των ζώων , συχνά εμφανίζεται σαν χθόνια και ταυτίζεται με την Εκάτη και τον κάτω κόσμο του Πλούτωνα με το σύμβολο της σελήνη. Συνδέεται άμεσα με τον γυναικείο κύκλο ,επίσης είναι προστάτιδα της μητρότητας του τοκετού και των νέων κοριτσιών , σε πολλά αγάλματα ή ειδώλια εμφανίζεται με μια ημισέληνο στην κορυφή του στέμματος που φοράει .
Υπάρχουν απεικονίσεις και αγάλματα που παρουσιάζεται τρισυπόστατη , με 3 όμοια – αγάλματα, ενωμένα , συμβολίζοντας το ουράνιο , το γήινο και το θνητό
Πιθανόν οι ακτίνες στο στέμμα στην άμμο να ήταν η ημισέληνος που επαναλαμβανόταν μέχρι να κλείσει ο κύκλος .
Όσο για τα φίδια δεν θυμόταν αν ήταν ένθετα σε ένα στεφάνι , ή πλεγμένα δημιουργώντας το .
———————————–//////////////////———————————————
Οι εικόνες έχουν αντιγραφεί από το διαδίκτυο και είναι ενδεικτικές
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στέμματος παραμένουν άγνωστα , ίσως αν υπάρξουν πληροφορίες η φωτογραφίες παρακαλώ να σταλούν στο spata@erxia.gr για να δημοσιευτούν .
.